Általános feladatok:
- A munkaköre ellátásához szükséges jogszabályok, belső szabályzatok és előírások megismerése, a munkavégzés során azok maradéktalan alkalmazása.
- Ennek megfelelően különösen:
- önkormányzat előírásai,
- ÁNTSZ előírásainak megfelelő ital és élelmiszertárolás, tisztaság és higiénia,
- az Adóhatóságok által megszabott szabályszerű nyugta, vagy számlaadási kötelezettség,
- az MgSzH előírásai,
- a tűzoltóság előírásai,
- a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság előírásai,
- a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának előírásai,
- az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség előírásai.
- A vállalkozás tulajdonának védelmével kapcsolatos előírások maradéktalan betartása.
- Felelős a SEFAG Zrt és annak vendégei vagyonának megőrzésében való hatékony közreműködésért.
- A munkarend, valamint a munka-, és bizonylati fegyelem határidőben történő betartása.
- A jogszabályokkal ellentétes, a vállalkozás érdekeit sértő intézkedésekre a vezető figyelmének felhívása.
- Az üzleti titkok megtartása.
- A munkavégzés során észlelt hiányosságok feltárása.
- A vezetői által a részére meghatározott feladatok elvégzése.
- A vállalkozás célkitűzéseinek és tervfeladatainak az egységre vonatkozó, a vezető által meghatározott módon történő megvalósítása.
- Az operatív információrendszer kialakítása során ráeső feladatok végrehajtása.
- Az egység erőforrásaival való hatékony gazdálkodás.
- Napi pontos munkavégzés.
- A munkaköri feladatok megismerése színvonalas, hatékony és szakszerű elvégzése, a határidők betartása.
- A biztonsági intézkedések betartása.
- Jó munkahelyi légkör biztosítása.
- Munkakezdéskor valamennyi dolgozó köteles az előzetesen, a vezető által elkészített munkaidő-beosztásnak megfelelően, kulturált külsővel munkára alkalmas, kipihent állapotban előírt és tisztántartott munkaruhában megjelenni.
- Egészségügyi kiskönyv beszerzése.
- A tűz- és vagyonvédelmi, biztonsági, munkavédelmi és környezetvédelmi előírások betartása időszakos oktatásokon való részvétel kötelező.
- ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT ismerete az abban foglaltak betartása és betartatása.
Szakmai feladatai, mint Szakács:
- Az áruk, termékek, nyersanyagok iránti igény felmérése.
- Az áruk megrendelésében való közreműködés, szükség szerint megrendelésük.
- Az áruk ellenőrzése, átvétele adott esetben reklamáció megfogalmazása.
- Árutárolás, raktározás, szakosítás betartása.
- Készlettartalék rendszeres ellenőrzése, a szavatossági idők figyelemmel kísérése, adott esetben a megromlott áruk eltávolítása.
- Ellenőrzi a forgalom zavartalan lebonyolításához szükséges készletek nagyságát.
- A csoportok illetve rendezvények menüsorainak összeállítására való javaslat tétel.
- Menüsorok, kínálatok összeállítása a szakmai szabályok és táplálkozási ismeretek figyelembevételével.
- Az étrend összeállítása során a vendégek kívánságainak, igényeinek felmérése, megállapítása a szezonalítás adottságok figyelembe vételével.
- Különleges étrendek tervezése.
- A feldolgozásra kerülő nyersanyag, termék, áru fajtájának, minőségének felismerése és ennek megfelelően a legkedvezőbb szakszerű felhasználási és feldolgozási mód meghatározása.
- Az "a, la carte" ételek tálalásának megtervezése és kivitelezése.
- Az elkészített ételek ellenőrzése, tálalása.
- A szakmai munka kifogástalan végzése.
- A fogyasztók védelmében rendszeresen ellenőrzi az ételek adagolását.
- Az aktuális gasztronómiai trendek folyamatos követése, a hagyományok ápolása mellett.
- A munkahely, a használt eszközök és gépek rendberakása le-, illetve kitakarítása.
- Gondoskodik a konyhai hulladék szakszerű eltávolításáról.
- Berendezések szabályszerű kezelése, gondozása és karbantartása.
- Intézkedéseket tesz a színvonal biztosítására, illetve annak továbbfejlesztésére.
- Az árrés tömeg gazdálkodás szempontjainak folyamatos figyelembevételével végzi napi munkáját.
- Odafigyel a tervszámok betartására a költségekkel való ésszerű takarékoskodásra.
- A leltározási előírásokat és szabályokat betartja, az előírással ellentétes vállalati tulajdon védelmét sértő tevékenységek folytatását megszünteti.
- Mintavételi kötelezettség teljesítése.
- Munkahelyi légkör alakítása, konfliktusok kezelése.
- A bizonylati rend és a készletnyilvántartások bizonylatolásával kapcsolatos szabályok betartása.
- Az áru és eszközleltárak előkészítése, a leltározásban való aktív részvétel.