Haracsi Vendégház – A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra a Zselicben (RPDDK-08 Kaposmérő - Abaliget vá. szakasz)

Túratáv: 68 km
Szintkülönbség: 1 540m / 1 505 m
Menetidő: 19 óra 40 perc

A híres televíziós szerkesztőről és természetjáróról elnevezett útvonal Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyén halad át. Útközben olyan természeti látnivalók között csemegézhetsz, mint a Zselic vagy a Mecsek. 1989-ben már létezett egy kék sávval jelzett turistaút, amit Rockenbauer Pál és stábja az OKT-hoz hasonlóan végigjárták és végigfilmeztek. Ennek eredményeként elkészült az ... és még egy millió lépés című filmsorozat, nem sokkal később pedig a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra ma is ismert útvonala.

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán Kaposmérőtől Abaligetig egy háromnapos túrán bebarangoljuk a Zselicet.

Kaposmérőről indulva érkezünk Szennára, ahol rövid kitérőt teszünk a Skanzenba. Innen Patcát érintve dombok között jutunk Szilvásszentmártonba, majd Zselickisfaludba. Kardosfapusztán keresztül érjük el a dombok között fekvő horgásztavat, majd a Ropolyi-kastély mellett elhaladva jutunk ki a Pölöskei-rétre. Simonfán és Gálosfán keresztül érkezünk a lassan elnéptelenedő Szabásra, majd Felsőkövesdre. Alsókövesd után kapaszkodunk fel a Zselic legmagasabb pontjára, a Hollófészekre. Túránk Abaligeten ér véget.

További információk az alábbi linkeken:
https://www.kektura.click.hu/tajegysegek/zselic.htm
https://www.kektura.hu/rpddk-szakaszok